Czym różni się oscypek od redykołków? Kiedy zaczyna się redyk i jakie obrzędy mu towarzyszą? Jak dawniej strzyżono owce i co robi się z ich runa? Tego można było dowiedzieć się odwiedzając Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”, 6 października 2013 r. podczas imprezy plenerowej pn. „Owcze źródło: strzyża, redyk i pokazy serowarskie”.
Naszym gościom zaprezentowane zostały sposoby wyrabiania serów, tradycje pasterskie oraz narzędzia używane dawniej do strzyżenia owiec i do czego była wykorzystywana wełna. Można było zobaczyć zaganianie owiec przez psy pasterskie oraz wziąć udział w góralskiej zabawie.
Ewelina Koza
Budżet Samorządu Województwa Śląskiego w ramach Programu Aktywizacji Gospodarczej oraz Zachowania Dziedzictwa Kulturowego Beskidów i Jury Krakowsko-Częstochowskiej — Owca Plus na lata 2010 – 2014.
9850,00
1.08.2013-06.10.2013